shpionski-magazin

Законно ли е съществуването на шпионски магазин?

shpionski-magazinВ последно време се навъдиха толкова много магазини и бизнесмени, че няма как човек да не се замисли над един основен проблем, а именно доколко тяхното съществуване не нарушава закона, а и този, който е закупил стока от него, дали подлежи на наказателна отговорност? Като например един шпионски магазин. Тъй като някои от устройства, продаващи се там се ползват за действия, нарушаващи закона, може да се помисли, че и самата джаджа е незаконна. Като записването например. По закон никой няма право да ви записва без ваше писмено съгласие. Но аз мога да ви кажа за поне три фирми, които записват телефонните разговори на своите служители и то без дори да са ги уведомили. Или са ги уведомили, но не са им дали да подпишат декларация, че са съгласни. Като разбира се, ако някой възроптае може да му покажат вратата. Нещо, което от години прави българският бизнесмен – манипулира своите подчинени.

Но това е друга тема. В шпионски магазин има и много устройства, които може да се ползват за защита, охрана или просто за наблюдение. Един електрошок например е много полезен за всяка дама, на която се налага да се прибира у дома в малките часове на денонощието и то съвсем сама. Или просто, ако ви се наложи да минете през опасна местност, даже и да сте със съпруга си, не е изключено пак да ви нападнат. Електрошокът няма да навреди на нападателите, но поне ще ги зашемети, достатъчно за да може да избягате или извикате полиция.

Ако пък живеете в квартал, който е известен с кражбите, или просто заминавате на почивка за дълго време, ще ви е нужно нещо, с което да защитите домът си или поне да го държите под око докато ви няма. В този случай камера за видеонаблюдение е идеална, нещо което също се продава в шпионски магазин. Не на последно място, ако имате дете, за което се притеснявате, но което не искате да притискате и да го карате да си мисли как му нямате доверие, може без негово знание да поставите камера, с помощта на която да знаете какво става по всяко време. Така нито домашните, нито приятелите ще остават скрити. Но това разбира се, само, ако нямате никакво доверие на детето си или просто сте прекалено параноични.

Та от гледна точка на последните няколко примера, съществуването на шпионски магазин не е в нарушение на закона. Нарушение може да има едва тогава, когато тези устройства се ползват за неморални цели. Защото все пак и с обикновен кухненски нож може да се извърши убийство, но ножовете още не са забранени за ползване в дома.

Така че съвсем спокойно може да си следите децата, мъжът, съседката, колежката или даже шефа, стига обаче да не извършвате престъпление. И да не разбере някой от въпросните личности за вашето воайорство, защото съвсем спокойно може да ви подведе под отговорност.

Системи за контрол на достъп