sistema-za-videonabludenie

Системи за видеонаблюдение – правила за разпознаване на обекти

Една значителна част от хората, които се занимават с проектиране и с изграждане на системи за видеонаблюдение, е възможно да срещнат известни затруднения, ако възложителят постави като изискване разпознаването на лица, наличието на движение или например номер на автомобил в някоя от критичните точки от обекта.

Основната причина не е само във възможната липса на някои технически средства за видеонаблюдение, но и в липсата на цялостна и конкретна информация по темата.

Възможността за разпознаване на обекти е базирана върху определени правила.
Важно е да се поясни понятието „сцена” – това е изображението, което е получено от охранителни камери на монитора или с други думи – областта, която бива наблюдавана. Без значение дали става дума за конвенционални камери или за мегапикселови, с висока резолюция, колкото по-голяма е сцената, толкова по-сложно става различаването на обекти в нея. Съответно – по-малкото пространство осигурява по-детайлно изображението.

За да бъде разпознат движещ се обект, той трябва да е заел 10% от сцената. Някои негативни ефекти може до известна степен да влошат изображението, но ако сте подбрали подходяща за обекта камера за наблюдение, дори и те няма да попречат на разпознаването. Пример за ефекти, влошаващи изображението, са дъжд, сняг или мъгла.

В случай, че осветеността на мястото е ниска, нощните условия също намаляват качеството на картината. Затова е много важно внимателно да подберете местата, където ще разположите камери за видео наблюдение.

Ако поставяте камерите вътре в даден обект, всички тези проблеми автоматично отпадат (освен нивото на осветлението). Но следва да ги обмислите много внимателно, ако системата ви ще е навън, в двора например.

Ето няколко съвета, за да ви служи тя максимално ефективно: изберете добре осветено място, а най-добре е по възможност да подберете разположение, където камерата да е защитена от преките атмосферни влияния. Добра идея е например да бъде разположена под малък навес, на подходяща височина. Така ще заснема по-качествено видео дори и при налични ефекти, влошаващи изображението.

Цифрови камери за видеонаблюдение от V Maxprotect