ip-kamera-razvitie

Развитие на IP камерите

Кратък преглед на развитието на IP камерите

IP камери (по-разпространеното им наименование) и също могат да се срещнат като „мрежови камери“ са на пазара вече шеста година. В началото се използваха за уеб камери в Интернет (за онлайн наблюдение на различни обекти).

Популярност добиха с възможността си да използват FTP за пренос на данни.
Много използвани за непрекъсната охрана на обекти. Чрез специален софтуер позволява да се свържат камери в една обща мрежа и заснетото от тях да се съхранява в компютър.
Този непрекъснат запис на данни породи известни затруднения относно хардуерното оборудване (харддиск на който се записват данните), много голямо количество данни за кратък период за заснемане. Това накара производителите да създадат алгоритъм чрез който камерата заснема само когато регистрира движение.

В началото когато тепърва навлизаха на пазара тези камери бяха с няколко неудобства. Много малко от моделите имаха възможност за външен монтаж, честотата на кадрите бяха по-малко дори от тези на аналоговите камери.
Поради тези ред причини в началото този вид камери се използваха за места с експериментална цел. Идеално приложение намираха в сградите на училища, университети и другаде където вече е била изградена мрежа и има достъпни сървъри за запис на информацията от тях.

На тези си позиции те успяха да докажат, че отношението цена-качество при тях е задоволително, даже много.

След толкова години на усъвършенстване на този тип камери те все още заемат сериозен дял на пазара. Конкуренцията между производителите им доведе до такива със по 21 мегапикселови матрици (само за сравнение, в началото бяха със по 2 мегапиксела). Само една IP камера може да замести няколко обикновени! Високата резолюция на изображението които осигуряват те ги правят перфектни за охранителни цели.

Дори може да се увеличи заснетото вече изображение няколко пъти и да се различат ясно, лица или табели.

Готови системи за видеонаблюдение цени