Пускане на СОТ – струва ли си инвестицията

На този въпрос, отговорът според мен е ясен и еднозначен – да, пускането на СОТ си заслужава инвестицията. Сега ще изтъкна моите виждания по въпроса, а след това Вие сами за себе си ще прецените дали си заслужава или не.

Какво е СОТ и за какво служи? Като понятие, това е абревиатурата от сигнално охранителна техника. От името се подразбира за какво става въпрос, а и предполагам, че повечето от Вас са наясно, за това нямам намерение да се впускам в подробности да обяснявам какво представлява тази система за охрана. Ще споменем само, че тя се състои от няколко елемента, които се свързват по между си, и по този начин, когато някой недоброжелател влезе в охраняваното помещение, тази система се задейства и мигновено изпраща сигнал в охранителната фирма. На свой ред, служителите там пристигат на адреса по най-бързия начин. Така, те залавят злосторниците и Вашият обект, и вещите в него си остават невредими. Вероятно сте чували също така и за наличието на паник бутона. Той се използва, когато сте в обекта си, и някой дойде при Вас с нечисти намерения (побой, обир и т.н.). С натискането му, в охранителната фирма получават сигнал за проблем и охранителите пристигат на мястото, за да Ви защитят.

Ако случайно служителите от СОТ фирмата не успеят да пристигнат на време, и в обекта Ви бъдат нанесени щети, то от охранителната фирма Ви възстановяват част от тях. Ето защо, когато избирате фирма за охрана, трябва внимателно да прочетете условията, за да се информирате какво трябва да плащате Вие, и какво ще Ви възстановят те, при евентуални нанесени щети (дай Боже да не се случва).

Първоначалната инвестиция по пускането на СОТ в даден обект варира от около 200 до над 1000 лева. Всичко зависи от това какъв е обекта, колко е голям, какво искате да получавате като услуги и т.н. За да получите по-точна и актуална информация може да се обърнете към няколко охранителни фирми, да поискате оферти от тях, да ги сравните и да прецените коя е най-изгодна и подходяща за Вас. Разходите по такъв вид охрана не се изчерпват с първоначалната инвестиция – ще заплащате всеки месец абонаментна такса, която тръгва от 20 лв за физически лица и стига до към 60 лв за фирми. Аз обаче не мисля, че това са кой знае какви големи суми пари, и ако държите на сигурността и спокойствието си, трябва да ги отделите. Инвестицията си струва, но това е мое лично мнение.

И след като прочетохте всичко казано до тук, как мислите, заслужава ли си да направите такава инвестиция за пускане на СОТ? Колко струват спокойствието и сигурността Ви? Парите ли са по-важни или сигурността, която ще си осигурите?

Когато си отговорите на тези въпроси, вече сами ще намерите отговора, дали си струва да инвестирате в охранителна техника.

Контрол на достъпа от V Maxprotect