videonabludenie-na-rabotnoto-myasto

Потъпкват ли се правата на работниците при видео наблюдение

В кои случаи можем да приемем наличието на камери?

Все по-ниските цени на охранителната апаратура доведе до все по-широкото навлизане на видео наблюдението в нашето ежедневие. Въпреки това, все още няма сериозен писан закон, който да регламентира неговата употреба. В повечето случаи то е напълно оправдано, тъй като е доказано, че наличието на охранителни камери намалява сериозно риска от посегателства.

Ако сме напълно съгласни с присъствието на камери на обществени места, особено в зони, в които често стават престъпления, като паркове, подлези, паркинги, асансьори и др. дали сме на същото мнение, когато ни наблюдават на живо на работното ни място?

Кога е оправдано наблюдението в работна среда?

Много работодатели имат основателна причина да поставят охранителни камери в своите работни помещения, за да следят работата на наетите работници, след като знаем, че не всеки е склонен да работи съвестно, когато е оставен без контрол, както и че са малко тези, които не биха се изкушили да откраднат нещо от своето работно място. Кога, обаче моралната граница е премината?

Повечето защитници на тезата за потъпкване на правата и навлизане в личното пространство на хората са на мнение, че макар и необходимо, наблюдението стресира хората и им пречи да работят спокойно. Но дори тези радетели за неприкосновеност са склонни да направят компромис единствено в случаите, когато наблюдението е оповестено и не се монтират камери в съблекални и тоалетни.

Оправдано ли е скритото наблюдение и кога?

Днес всеки може да шпионира хората, на които плаща, особено тези, които допуска в дома си, поверявайки им децата си или ценното си имущество. Не само това – всеки може да извършва видеонаблюдение през интернет и да следи какво се случва в дома му онлайн, през мобилния си телефон или лаптоп.

Всички сме склонни да оправдаем тази мярка за охрана, когато става въпрос за здравето и сигурността на децата ни или за целостта на нашия дом и вещи, но когаато ние сме обект на наблюдение, дали ще останем на същото мнение?

Системи за контрол на достъп