kameri-videonabludenie-pokupka

Какво трябва да знаете когато купувате система за видеонаблюдение – част2

В тази статия ще разкрием още някои основни аспекти при избора на система за видеонаблюдение, и това какво трябва да знаете когато купувате.

Специфики на различните системи

Закупуването и инсталирането на система за видеонаблюдение може да бъде голямо предизвикателство и в крайна сметка високата цена да не Ви помогне особено ако не сте наясно с основните принципи на наблюдението и изберете неподходящо оборудване. Ето защо е важно да се запознаете, поне в общи линии с най-масово използваните видове охранителни видео системи.

В първата част на материала Ви посочихме въпросите, на които трябва да си отговорите и Ви запознахме с най-често използваните камери за наблюдение. Тук ще се опитаме да разгледаме някои специфични особености на различните системи за наблюдение.

Вид и качество на чипа на камерата

CCTV видео камерите използват CMOS или CCD( Charge Couple Device) чипове, за да произведат изображение. Малките и евтини CCTV камери използват CMOS технология и предлагат лошо качество на изображението и слаба светлинна чувствителност.

Камерите с приемливо качество на картината изпозлват CCD технология, като размерът на чипа обикновено е ¼’’, 1/3’’ или 1/2’’ инча. Правилото е, че колкото е по-голям размерът на чипа, толкова по-висока резолюция на изображението предлага камерата.

Цветно или черно бяло изображение ?

Ако ще използвате камерата в условия, при които осветлението е слабо е препоръчително да изберете черно бяла камера. Цветното изображение ще Ви свърши работа само ако наблюдавате в закрито и добре осветено помещение, например при наблюдение на работното място или при охрана на магазини, летища и банки.

За удовлетворение на клиента много цветни камери с висока резолюция вече използват и инфрачервена подсветка за външно наблюдение през нощта.

Осветеност, резолюция и монитор

Много е важно, избирайки система за видеонаблюдение да знаете, че нивата на светлина на камерата се измерват в Lux. Колкото е по-ниска цифрата Lux, толкова по-малко светлина ще Ви трябва, за да имате ясно изображение.

Колкото е по-висока резолюцията на камерата, толкова по-ясна картина ще имате. Обикновената камера произвежда 330 тв линии, докато камерите с висока резолюция – над 400 тв линии.

Изберете подходящ монитор, който да е съвместим с Вашата охранителна система. На база дали ще гледате на обикновен монитор, на компютър или онлайн, през своя телефон ще трябва да изберете цялото оборудване на системата.

Готови системи за видеонаблюдение цени