ip-kamera

IP, мрежова или интернет камера – каква е разликата?

Разглеждайки пазара на камери за видеонаблюдение ще срещнете много и различни видове, коя от коя с различни характеристики, названия и т.н. Ако не сте запознат или не сте се консултирал предварително със специалист, вероятността да се объркате и да не разберете нищо е много голяма. Ето например много хора се чудят каква е разликата между IP, интернет и мрежовата камера. Отговорът на този въпрос е много лесен – няма разлика. От тук следва въпроса защо тогава тези камери за видеонаблюдение имат различни имена.

Първо всяко от тези имена подсказва, че конкретното устройство може да бъде свързано с интернет чрез TCP/IP протокол. Едни от лидерите на пазара за камери за видеонаблюдение използват наименованието мрежова камера. Техните камери могат да бъдат свързани в мрежа и да може да се наблюдава от всеки един компютър какво бива заснето на живо от конкретната камера за видеонаблюдение.

Последните години IP камера става все по-популярно наименование и лека полека измества името мрежова камера. Компаниите производители сменят имената на продуктите си, което се отразява и върху тяхните клиенти. Изкарването на “нов” и “оригинален” продукт на пазара насочва клиента директно към него в процеса на търсене. Други компании дори комбинират имената на продуктите си, като вече може да срещнете и IP мрежови камери.


Дали ще си купите IP, интернет или мрежова камера е без значение, това са просто няколко названия на един и същи продукт. Преди да закупите IP камера за видеонаблюдение се консултирайте със специалист. Професионалните съвете ще ви спестят време, нерви и пари и ще ви помогнат да закупите продукт, който ще ви свърши ефикасна работа и няма да ви излезне цяло състояние. Също така ви препоръчваме да използвате професионален екип за инсталирането на вашата система за видеонаблюдение. Екип от специалисти ще ви бъде много полезен както за избора на компоненти, така и за инсталирането и нагласянето на охранителната ви система.

IP камери цени