ip-dome-camera

IP куполна камера

Една IP куполна камера може да бъде по-скъпа в сравнение с други устройства за видеонаблюдение, но ако сте разбрали как работи, ще разберете, че е тази инвестиция, си струва всяка стотинка, която сте заплатили.

Разликите

Нека погледнем първо външният вид. Куполните камери по принцип се считат за по-професионални и по привлекателно изглеждащи в сравнение с други камери за наблюдение, заради тъмно оцветеният сферичен корпус, елегантен, изтънчен и професионален – идеален за всеки дом или бизнес сграда.

По отношение на функциите си IP куполната камера може да има почти всички функции, предлагани от всяка друга камера за наблюдение. Но разликата е че другите не могат да имат собствен IP адрес или уеб сървър като това ни дава възможност за дистанционно управление на камерата за видеонаблюдение.

Как работи една IP куполна камера?

Една IP купола камерата е проектирана да има всички основни функции, необходими за съвместната и работа с компютрите в дадената мрежа. Нейният уникален IP адрес, позволява на потребителите да имат достъп до данните на камерата.

За своите цели тя разполага с необходимите и програми за работа: Web и FTP сървър, както и електронна поща и FTP клиент. В по-напредналите модели дори може да се комбинира с датчици за откриване на движение.

Когато камерата улови изображението или видео материалът, тя го превръща в различни по дължина светлинни вълни, като изображението или видеото е в аналогов формат. От там, то претърпява друга реализация и в дигитален формат този път. Получените данни се компресират от вграденият и компютъра, преди да бъдат изпратени до определената мрежа.

Прехвърлянето и съхранението на данните

В зависимост от вашата предпочитана връзка, вашата IP куполна камера може да прехвърля данните чрез използването на всички видове модеми, Ethernet и T1 връзки, или дори на мобилни телефони.

По отношение на съхранението на данните, IP куполната камера си има вградени устройства за съхранение, които могат да се настроят за автоматично изтриване на старите файлове с цел освобождаване място за новите данни.

Изисквания за използването на IP куполна камера

  • Първото нещо, което трябва е рутер. Тои може да бъде жичен или безжичен, в зависимост от вашите нужди. Рутерът позволява на камерата да се свържете с предпочитаната от вас мрежа.
  • Статичният IP адрес също е много важен. Динамични адреси също могат да бъда използвани, но ако искате постоянен и бърз достъп до вашата камера за видеонаблюдение ще трябва да заплащате месечна такса за използването на статичен IP адрес. Ще трябва да се свържете с вашия интернет доставчик за получаването на статично IP.
  • Последно, но не на последно място, се нуждаете от компютър, за да настроите IP куполната камера и за да имате достъп до нейните данни в реално време.

Системи за контрол на достъп