Биометрична оптична наблюдателна система

Проектът BOSS (Биометрична оптична наблюдателна система) е разработена от правителството на USA. В разработка от две години сестемата разпознава с 80 % точност идентичността на човек, в тъппа от хора. Системата е разработена за противодействие на организираната престъпност и тероризма. Основната цел на проекта е разпознаване на терористи-камикадзета. Алгоритъма на работа на системата е близък до този на фейсбук.

Въпреки, че босс не успява да разпознае лицата на сто процента, системата за видеонаблюдение дава възможно най-удачния резултат. Boss сравнява всяко лице с тези от базата данни, което похабява огромни ресурси, но ИТ сектора се развива ежедневно и целите пред проекта са доста големи. Огромно затруднение са снимките и видеото получавани от помещения с ниска осветеност. Въпреки това ръководителите на проекта са сигурни, че когато босс е завършен, ще успява с 95% точност да разпознае всяко едно лице, независимо дали се намира в метрото или малка уличка. Удивителното за системата е, че тя работи безупречно дори при разстояние от 100 метра.

Дали проекта ще бъде пуснат предстои да разберем, основните пречки пред него са не толкова технически, колкото обществени. Американските граждани са доста докачливи, щом става на въпрос за тяхната лична свобода. Все пак очакваме, системата да заработи съвсем скоро. В противен случай, защо ще се плащат милиони долари за изграждането и ?

Видеонаблюдение на работното място и в дома